Szkolenie wstępne bhp on line dla pracowników podejmujących zatrudnienie. W obecnej sytuacji epidemii, Główny Inspektor Pracy w dniu 20.04.2020 r., przedstawił stanowisko w zakresie szkoleń bhp oraz badań profilkatycznych pracowników. Poniżej zamieszczamy link do strony Państwowej Inspekcji Pracy, opisujący szczegóły dotyczące badań profilaktycznych i szkoleń bhp: https://www.pip.gov.pl/pl/wiadomosci/109726,badania-profilaktyczne-i-szkolenia-bhp
W zdalnym szkoleniu wstępnym bhp dla pracowników zostały uwzględnione kwestie bhp związane z wykonywaniem prac w lokalach gastronomicznych, barach, pubach, pizzeriach, restauracjach, zasadami bhp podczas obsługi urządzeń gastronomicznych i innych, w które wyposażone są placówki gastronomiczne oraz praktyczne wskazówki poruszania się po zakładzie pracy.
Celem szkolenia jest zaznajomienie pracownika z:
1. Podstawowymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy zawartymi w Kodeksie pracy i w regulaminach pracy,
2. Przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązującymi w zakładzie pracy,
3. Podstawowymi przepisami ochrony p-poż ,
4. Zasadami udzielania pomocy przedlekarskiej,
5. Z zakładem pracy.
Ważność szkolenia
Szkolenie wstępne bhp - instruktaż ogólny ważny jest do 12 miesięcy, natomiast dla osób kierujących pracownikami do 6 miesięcy od zatrudnienia.
Szkolenie wstępne bhp, w tym instruktaż ogólny może przeprowadzić również sam pracodawca, który ukończył szkolenie dla pracodawców samodzielnie wykonujących zadania sużby bhp.
Instruktaż stanowiskowy może przeprowadzić sam pracodawca lub inna osoba kierująca pracownikami, mająca aktualne szkolenie okresowe bhp dla pracodawców i innych osób kierujących pracownikami.
Program szkolenia wstępnego dla pracowników gastronomii
1. Istota bezpieczeństwa i higieny pracy.
2. Zakres obowiązków i uprawnień pracodawcy, pracowników oraz poszczególnych komórek organizacyjnych zakładu pracy i organizacji społecznych w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
3. Odpowiedzialność za naruszenie przepisów lub zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
4. Zasady poruszania się na terenie zakładu pracy.
5. Zagrożenia wypadkowe i zagrożenia dla zdrowia występujące w zakładzie i podstawowe środki zapobiegawcze.
6. Podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy związane z obsługą urządzeń technicznych oraz transportem wewnątrzzakładowym.
7. Zasady przydziału odzieży roboczej i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, w tym w odniesieniu do stanowiska pracy instruowanego.
8. Porządek i czystość w miejscu pracy oraz higiena osobista pracownika – ich wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo pracownika.
9. Profilaktyczna opieka lekarska – zasady jej sprawowania w odniesieniu do stanowiska instruowanego.
10. Podstawowe zasady ochrony przeciwpożarowej oraz postępowanie w razie pożaru.
11. Postępowanie w razie wypadku, w tym organizacja i zasady udzielania pierwszej pomocy.
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 16 kwietnia 2020 r. o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-21 (Dz. U. poz. 695) ; Stanowisko GIP z dnia 20.04..2020 r.
Zaloguj się do szkolenia
Jeżeli korzystałeś z linku otrzymanego w mailu to upewnij się że został on skopiowany w całości.
Użyj danych otrzymanych w mailu lub dostarczonych ci przez twojego pracodawcę
Zaloguj się do szkolenia
Jeżeli korzystałeś z linku otrzymanego w mailu to upewnij się że został on skopiowany w całości.
Użyj danych otrzymanych w mailu lub dostarczonych ci przez twojego pracodawcę
Inne nasze szkolenia online z BHP
Cena już od
40,00 zł/osob.Cena już od
24,00 zł/osob.Cena już od
20,00 zł/osob.